O G Ł O S Z E N I E
dotyczące ubojów przez rolników zwierząt gospodarczych
Działając w oparciu prośbę Małopolskiej Izby Rolniczej oraz o dyspozycję Powiatowych Lekarzy Weterynarii, w związku z niespełnianiem przez rolników wymogów weterynaryjnych przy dokonywaniu uboju zwierząt gospodarczych, Wójt Gminy Dębno przypomina o niektórych zapisach obowiązującego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny:
-
Obowiązuje rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2010 r. Nr 207, poz. 1370)
§ 3 ust. 1 rozporządzenia mówi, że przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt (Zgodnie z zapisami wynikającymi z art. 34 ust.3 art. 35 ust. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. O Ochronie Zwierząt (tekst jednolity: Dz.U. z 2003r. nr 106 póz. 1002.) w uboju domowym zwierzęta kopytne mogą być uśmiercane tylko po uprzednim ich pozbawieniu świadomości przez przyuczonego ubojowca zgodnie z § 3 ust 1 i ust. 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 września 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt (Dz.U. z 2004 r. Nr 205, poz. 2102 z późn. zm.). Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem przepisów art. 34 ust. 3 cytowanej powyżej ustawy, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 4 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2010 r. Nr 207, poz. 1370) zawiera zapis: co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt, z wyłączeniem drobiu lub zajęczaków, w celu produkcji mięsa, jeżeli ubój ma być dokonany: 1) na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane - posiadacz zwierząt, informuje powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju.
§ 7 ust. 1 rozporządzenia mówi że mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu na obecność włośni.
§ 8 rozporządzenia zawiera zapis: mięso zwierząt poddanych ubojowi oraz mięso zwierząt łownych odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu poubojowemu przeprowadzanemu przez urzędowego lekarza weterynarii, na wniosek i na koszt posiadacza tego mięsa.
-
Świnie wprowadzane do stad położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz na targi, pokazy, wystawy, konkursy, do punktów kopulacyjnych, zaopatruje się w świadectwa zdrowia. Świadectwa zdrowia dla świń nie obowiązują tylko w przypadku przekazania do uboju w rzeźni.
Wójt Gminy Dębno
(-) Grzegorz Brach