Oryginalne kulinarne przepisy tradycyjnie wykorzystywane na terenie Gminy Dębno od lat będą miały szanse trafić do kulinarnej historii regionu. Gmina Dębno w ramach współpracy z LGD „Kwartet na Przedgórzu” planuje wydanie w formie książkowej najbardziej interesujących przepisów, którym towarzyszyć będzie prezentacja ich autorów. - Dotychczas mieliśmy już wielokrotnie okazję przekonywać się, że rodzime specjały zasługują na uwagę. Czas utrwalić te przepisy, by kolejne pokolenia też mogły się nimi nacieszyć – tłumaczy Marian Kurek, Sekretarz Gminy i jeden z pomysłodawców projektu.
Projekt realizowany będzie w kilku etapach. Najpierw planowane jest zebranie jak największej liczby przepisów. Przygotowana tę okoliczność ankieta kolportowana będzie jak najszerzej tak, by każdy miał okazję podzielić się swoją kulinarną propozycją. Otrzymają ją Koła Gospodyń Wiejskich, organizacje pozarządowe, gospodarstwa agroturystyczne, sołtysi i szkoły. Indywidualnie każdy może ją pobrać z ze strony internetowej gminy. – To naturalna konsekwencja naszych wieloletnich tradycji kulinarnych, których Biesiada Agroturystyczna w Porąbce Uszewskiej jest szczególnie dobrze znanym przykładem - podkreśla Grzegorz Brach, Wójt Gminy Dębno.
Informacje zawarte w ankietach posłużą do opracowania przepisów nie tylko na potrawy, ale także na napoje i przetwory. Po weryfikacji i merytorycznej ocenie, przepisy wraz z notami o och autorach trafią do specjalnej książki. Osobna prezentacja najlepszych przepisów odbywać się będzie podczas tradycyjnie organizowanych w gminie festynów. W uzasadnionych przypadkach możliwe będzie przygotowanie wniosku o uzyskania certyfikatu potrawy regionalnej nadawanego przez Ministerstwo Rolnictwa.
W załączeniu ankieta do pobrania.
Pliki do pobrania:
Ankieta