Facebook Instagram HALA GOPS DCK ZUK BIP
Wersja kontrastowa A + A - A
English bip

Aktualności ogólne

Biesiada z nagrodami ZDJĘCIA
07 lip 2014
Biesiada z nagrodami ZDJĘCIA

Konkurs domowych potraw był najważniejszym punktem programu kolejnej Biesiady Agroturystycznej w Porąbce Uszewskiej. W tym kontekście szczególne powody do satysfakcji miała Maria Ostręga i Koło Gospodyń Wiejskich „Włościanki” w Łoniowej, którym jurorzy przyznali ex aequo pierwsze miejsce.
Komisja konkursowa, w której był m.in. Grzegorz Brach, Wójt Gminy Dębno, miała niełatwe zadanie. Na 10 stanowiskach potraw do degustacji było kilkadziesiąt. Każdą trzeba było obejrzeć i skosztować. Żołądki okazały się odpowiednio przygotowane i konsumpcja szła sprawnie. Z reguły towarzyszyły jej wyrażane spontanicznie bardzo pozytywne oceny. W podobny sposób ofertę kulinarną komentowali potem uczestnicy biesiady, którzy ruszyli tropem komisji oceniającej, degustując to, co podczas tegorocznej edycji przygotowano.
Werdykt jurorów był salomonowy. Nagrody otrzymały:  Koło Agroturystyczne Biesiadki, Koła Gospodyń Wiejskich Dębno, Koło Gospodyń Wiejskich Łoniowa, Koło Agroturystyczne Porąbka Uszewska. Na każdym stoisku wyróżniono jedną potrawę, a pierwsze miejsca w ogólnej konkurencji dla Marii Ostręgi za kotlet z bobu z kapustą słodką oraz Koła Gospodyń Wiejskich „Włościanki” z Łoniowej za pierogi z farszem pokrzywowym były wyróżnieniem dodatkowym. Generalnie kulinarne umiejętności oceniono jako wysokie ze stałą tendencją wzrostową. Mówiąc kolokwialnie, oferta była, że palce lizać.
Organizatorzy nie zapomnieli też o innych atrakcjach. Na scenie prezentowały się dzieci i lokalne zespoły, a wieczorem kto mógł, ruszył w tan. 

Zobacz galerię zdjęć tutaj i tutaj

Lista prezentowanych potraw:

Stoisko nr 1 -  Elżbieta Rzepa:
- sałatka z bobu
- pasztet z soczewicy
- pasztet drobiowy
- sosy: pomidorowy/ogórkowy/paprykowy
Stoisko nr 2 – Teresa Smoleń
- bigos staropolski
- rożki agroturystyczne
- kompot z melisy
Stanowisko nr 3 – Barbara Pałucka:
- zupa „Solianka”
- zupa gulaszowa
- pierogi ruskie
Stanowisko nr 4 – Zofia Pabijan:
- pierogi z jagodami
- placek kruchy z jabłkami
- kompot wieloowocowy
- miód z 13-ego ula
Stanowisko nr 5 – Anna Herbert:
-łazanki z kapustą
-kompot z czarnej porzeczki
Stanowisko nr 6 – Maria Ostręga „Gajdówka”:
-  kotlet z bobu z kapustą słodką
- napój miętowo-porzeczkowy
- sok z tłoczonych jabłek
Stanowisko nr 7 – Kinga Gurgul:
- gulasz segetyński
- placek drożdżowy
Stanowisko nr 8 – Koło Agroturystyczne „Na lipce” z Biesiadek
- kasza jęczmienna z suszoną śliwką
-  ciasto śliwkowe z cynamonem
- kompot mieszany
Stanowisko nr 9 – Koło Gospodyń Wiejskich „Warkocz Tarłówny”
- chłopski garnek
- kanapki z pastami serowymi
- chleb ze smalcem
- jabłecznik
- sernik w cieście kakaowym
- drożdżowe z serem
- ptasie mleczko z galaretką
-ciastka: andrut z masą orzechową, przekładane z biszkoptem, rurki z kremem kokosowym
-kompot wieloowocowy
Stanowisko nr 10 – Koło Gospodyń Wiejskich „Włościanki” z Łoniowej
- pierogi z farszem pokrzywowym
- chleb ze smalcem
- ogórki
- krokiety z kapustą + barszcz czerwony
- kapuśniaczki
- krokiety z kapustą
- pierożki z serem
- ciasto ucierane z borówką i poziomką
- kompot wieloowocowy
-  nalewka z owoców dzikiej róży
 

how_to_vote
Wybory do Parlamentu Europejskiego 9.06.2024 r.
download
Załatw sprawę
auto_delete
Odpady komunalne PSZOK
departure_board
transport publiczny
sports_handball
Hala Widowiskowo-Sportowa w Dębnie
group
Rada Gminy Dębno
reduce_capacity
Konsultacje społeczne
loop
Odnawialne źródła energii
local_grocery_store
Przetargi - platforma zakupowa
light_mode
Program Czyste Powietrze
explore
System Informacji Przestrzennej
health_and_safety
Tarcza Antykryzysowa
volunteer_activism
Pomoc Ukrainie