Na gościnnym boisku LKS „Victoria” Porąbka Uszewska odbyła się 1 lipca doroczna, już 15 Biesiada Agroturystyczna.
- Nasza wieś postawiła już dawno temu na agroturystykę i w dalszym ciągu na to stawia – mówi Elżbieta rzepa, sołtys Porąbki Uszewskiej. Każdego roku zjeżdża w te strony wiele rodzin, które kochają wypoczynek na łonie przyrody. Porąbka gości wczasowiczów przede wszystkim ze Śląska, Krakowa, największego miasta Małopolski, ale też z Tarnowa i innych miast. Trafiają się także goście zagraniczni. Wie ma wiele do zaoferowania. - Mamy bardzo dobre kwatery, w nich gospodarze serwują świetne jadło, tradycyjne, oparte bardzo często o tradycje wielopokoleniowych rodzin. Mamy piękne pagórki, wspaniałą przyrodę, z którą można obcować korzystając z 25 km ścieżek przyrodniczych z przygotowanymi miejscami na biwak. Teraz zaś robimy minipark dla dzieci – dodaje E. Rzepa.
W czasie festynu dzieci bawił zespół Jamanspace, dla wszystkich śpiewała młoda, utalentowana wokalistka Daria Kukla z Porąbki Uszewskiej. Tradycyjne przyśpiewki przypomniał zespół „Niedźwiedzoki”. Wszyscy uczestnicy biesiady bawili się na koncercie gwiazdy wieczoru Mona Lisy.
Tradycyjnym elementem biesiady był konkurs potraw regionalnych. Dwunastu wystawców zaprezentowało w sumie kilkadziesiąt potraw. Specjalną nagrodą jury obdarzyło Anastazję Rzepę za botwinkę z kluskami z chrzanu. Ponadto wyróżniono
Teresę i Stanisława Smoleniów za naleśniki z lesnymi grzybami z sosem koperkowym
Marię Ostręgę za naturalny sok jabłkowy
Zofię Pabian za bigos z pieczarek
Zajazd „Porąbka” za serca po galicyjsku z bułką panini
Joannę i Marka Wróblów za żołądki z kaszą i pieczarkami z ogórkiem kiszonym
Gospodarstwo Bonawentura za „przekąskę kibica”
Władysława Jedynaka za placki ziemniaczane z sosem grzybowym i cebulką
KGW w Dębnie za kotlety z fasolki białej z sosem czosnkowym
Koło Terenowe GGG w Biesiadkach za kaszę ze skwarkami i śliwkami w sosie śliwkowym
„Pasiekę wędrowną z misiem lipnickim” za miód akacjowy z akacji białej i rubinowej
KGW Łoniowa za pierogi drożdżowe z soczewicą